fbpx

Skogsentreprenören som aldrig står still

Inom skogsindustrin sticker Vallsta Skogsmaskiner ut. Familjeföretaget är en av Sveriges största entreprenör inom skogsavverkning och drivs av tre bröder med kärlek till skogen, hembygden och Hälsingland.

”Ett gott tecken på bra samarbete är att man inte behöver prata med varandra. Vi vill inte ha samtal från en tankbilschaufför som inte hittar. Det kostar för mycket både i tid och energi”, förklarar Tomas Kolmodin, äldst av bröderna och VD för Vallsta Skogsmaskiner.

Vallsta Skogsmaskiner har en omfattande maskinpark och ett fyrtiotal anställda maskinförare. Uppdragen kommer från större skogsbolag som ställer höga krav på allt från avverkning och gallring till markberedning med högläggare, harvning och sådd. Hjärtat behåller bröderna i Hälsingland men verksamheten omfattar numera en stor del av Sveriges geografi, från Sundsvall i norr till Mälardalen i söder.

”För att hålla i gång alla maskiner krävs det förstås en hel del bränsle”, säger Tomas Kolmodin. ”Utmaningen är att vi har flera tankar på olika ställen i skogarna, och vi måste kunna lita på att få leverans i rätt tid. Genom samarbetet med Colabit som vår bränsleleverantör får vi chaufförer med stor lokalkännedom och en leveranssäkerhet som är minst lika viktig som priset. Vi slipper att ha någon som ringer gång på gång för att hitta rätt. Colabit har full kontroll på alla körningar. Blir det kris eller en förändring, ringer jag bara chauffören och säger: Hej, Kalle, ändrade planer!”

”Priset på bränsle är viktigt, där varje öre räknas. Men minst lika viktigt är service och leverans­säkerhet så att det aldrig blir bom i tanken.”

”Priset på bränsle är viktigt, där varje öre räknas. Men minst lika viktigt är service och leveranssäkerhet så att det aldrig blir bom i tanken.” Colabits försäljningschef Tobias Gustavsson och Tomas Kolmodin, VD Vallsta Skogsmaskiner, i fortsatt gott samarbete.

Men allt är inte affärer för bröderna i Vallsta. De brinner för bygden och har hjälpt många ungdomar att få jobb. ”Tidigare var majoriteten av maskinförare bondpojkar. De hade i princip vuxit upp i en traktor. Idag är maskinerna moderniserade och digitala vilket underlättar för fler som får möjligheten att bli förare.” Det är också mycket tack vare bröderna som orten har kvar både mack och livsmedelsbutik.

Att företaget har en stark vision tror Tomas bidrar till företagets framgång. ”Mycket handlar om tillit. Våra förare jobbar ensamma ute i skogarna, vi måste kunna lita på varandra. Det gäller förstås även i samarbetet med våra leverantörer. Eller så är det kanske våra trevliga kickoffs som är nyckeln till framgången”, säger Tomas och skrattar.

Vallsta Skogsmaskiner korades till årets företagare i Bollnäs, Gävleborg och Hälsingland 2013 samt har fått utmärkelsen Hälsinglands Entreprenör.

I brödernas regi drivs även Samsons och Däckteam. Butiken Samsons i Vallsta är en lantbrukshandel med brett sortiment och investeringen i en däck- och bilverkstad på samma område visade sig snabbt bli en framgång.

Tomas Kolmodin började själv som maskinförare för att sedan bli skogsmästare och idag VD. Inom kort ansluter även tredje generationen i familjeföretaget, då Tomas son och brorson börjar.

Med Samsons devisen “En leverantör räcker” erbjuds alla slags produkter en skogsentreprenör kan behöva – och lite till. Med modern lagerhantering fungerar det utmärkt.

kontakta oss gärna!

Colabit Försäljning
Nygatan 34, 80311 Gävle